€24.95/kg
Stokvis / Bacalhau (alleen op bestelling / leverbaar binnen 1-2 dagen)
Artikelnummer: PL03454 OverzichtDe beste kwaliteit bacalhau (Gadus morhua) rechtstreeks uit Portugal, alleen verkrijgbaar op bestelling (lees bestelinformatie hieronder).
Let op: wij verkopen alleen hele bacalhau en niet per kg.
Portugese stokvis / bacalhau, makkelijk te bestellen in 4 stappen:
1) Stuur ons een mail (info@deportugees.nl) met uw bestelling duidelijk aangegeven en uw voorkeur naar een kleine, medium of grote maat bacalhau/stokvis. Vermeld in de mail uw naam, eventueel mobiel telefoonnummer, en het bezorgadres van uw bestelling, dit hebben wij nodig om uw factuur te kunnen maken.
2) U ontvangt van ons een bevestiging van uw bestelling, hierna bestellen wij direct uw bacalhau/stokvis bij onze leverancier.
3) Binnen 1-2 werkdagen ontvangt u van ons de factuur van uw bestelling. U maakt het bedrag over via uw bank om uw bestelling te betalen.
4) Zodra wij uw betaling hebben ontvangen wordt uw bestelling per direct door ons verwerkt en via PostNL naar het bezorgadres opgestuurd. Hierbij zult u een bevestiging van ons ontvangen samen met de status van uw zending.
Wij zien graag uw bestelling tegemoet!
Algemeen informatie:
Artikel: bacalhau / stokvis (Gadus morhua)
Categorie: graúdo (dikke kwaliteit)
Gewicht: variabel tussen 1800 g - 2800 g
Vangstgebied: Noordoost Atlantische Oceaan
Herkomst: Noorwegen / gedroogd, gezouten en verwerkt in Portugal
Prijs: 24.95 / kg
Geleverd: gesneden (eenpersoonsporties) / indien u liever de bacalhau geheel wilt ontvangen en niet gesneden, laat u het ons weten
Houdbaarheid: tot 12 maanden (de bacalhau kan ingevroren worden)
Geleverd met beschrijving om de bacalhau te verwerken (weken) ✅
Minimum hoeveelheid te bestellen: 1 hele vis
Gewicht per vis (variabel): tussen 1,8 kg (klein) t/m 2,8 kg (groot)
Prijsvoorbeeld:
1 stokvis / bacalhau van 1,8 kg (klein) = €44,91
1 stokvis / bacalhau van 2.3 kg (medium) = €57,38
1 stokvis / bacalhau van 2,8 kg (groot) = €69,86
Alleen verkrijgbaar op bestelling (levertijd 1- 2 dagen)
Let op: vanwege de hoge inkoopprijs van bacalhau kunnen we op dit artikel geen gratis verzendkosten aanbieden voor bestellingen over de € 100
Historie van de Stokvis
Stokvis, of bacalhau in het Portugees, (Gadus morhua), komt vooral uit Noorwegen en het gastronomische verhal gaat terug naar de tijd van de Vikingen. Omdat het in die tijd een hele toer was om tijdens zeereizen voedsel houdbaar en eetbaar te houden, werd stokvis bij de Vikingen dan ook snel populair. Ook andere zeevaarders namen later de stokvis over, onder andere de Hollanders en de Portugezen.
Wat is stokvis (bacalhau)?
Stokvis is de benaming van gedroogde en gezouten vis, dit wordt vooral gemaakt van kabeljauw (Gadus morhua). Door het droogproces en de toepassing van zout is de vis zeer lang houdbaar. Afhankelijk van hoe koel en droog de vis bewaard wordt kan de houdbaarheid oplopen tot een jaar, zeker als de vis ingevroren wordt.
Droog en weekproces
Om stokvis (bacalhau) te verwerken wordt de gebruikte vis ontdaan van kop en ingewanden en aan lijnen te drogen gehangen (vandaar de naam stokvis). Het drogen duurt ongeveer 3 maanden. Daarna wordt de vis nagedroogd totdat deze keihard is. In dit proces verliest de vis tot 80% van het originele gewicht. Het drogen van stokvis (bacalhau) vindt tegenwoordig vooral plaats langs de kustlijn van het Noorden van Noorwegen tijdens de winter als het koud genoeg is en er een frisse en schone wind waait. Voordat de vis gegeten kan worden moet de vis weer zacht gemaakt worden. Om de stokvis (bacalhau) zacht te maken moet de vis minimaal 24 tot 36 uur in vers water geweekt worden, waarbij het weekwater om de 6 uur ververst moet worden.
Keuken
Bacalhau is al eeuwen een van de populairste gerechten in Portugal. Overal, in restaurants, supermarkten en viswinkels, is deze vis verkrijgbaar, de Portugezen zijn er dol op. Ook in andere zuidelijke landen rondom de middellandse zee en in de Antilliaanse keuken is bacalhau een vrij populair gerecht.
Wist u dat er 365 verschillende Portugese recepten zijn om bacalhau klaar te maken? Op internet kunt u zeker veel recepten en inspiratiemateriaal treffen, o.a. op YouTube en Google.